26 Zootura verslag bezoek Burgers zoo 1 juni 2013

Weet je waar het water vandaan komt waar de haaien in de Ocean van Burgers Zoo hun rondjes in draaien? Wist je dat er daar een ziekenboeg is voor de vissen? Ja ze hebben een echt ‘vis’ restaurant.

Als je alles van de personeelsvereniging wilt volgen dan heb je daar bijna een dag taak aan, maar het bezoek aan de Burgers Zoo met als hoogtepunt een kijkje achter de schermen van de Oceaan was weer een toppertje.

De dag begon voor ons als gezin eigenlijk al enkele weken voor de bewuste zaterdag. Tja als er een dierentuin is waar mijn kinderen voor warm lopen is het Burgers (waarschijnlijk omdat het de enige dierentuin is waar we komen). Maar dat we ook achter de schermen bij de Ocean zouden kijken (voor hun is dit toch wel de attractie), gaf al enige tijd veel reden tot enthousiasme en vragen in de trant van wanneer en hoe lang nog.

De bewuste zaterdag ochtend bleek het dan ook niet moeilijk om ze te motiveren zich aan te kleden een broodje naar binnen te werken en in de auto plaats te nemen. Als gevolg waren we zo dat we zo ongeveer helemaal vooraan stonden op de parkeerplaats.

Om 10.00 verzamelde de Belastingdienst crew zich in de Bush restaurant voor koffie met gebak, waarna de rondleiding begon. Wat wetenswaardigheden die we hoorden:
Inderdaad het water komt gewoon uit de Nederlandse bodem. Natuurlijk aangevuld met zouten en mineralen. De fauna in de oceaan is een kopie van die uit de Stille Zuidzee rond zeg Indonesië. Het ophalen van het typische water, elke zee heeft blijkbaar zijn eigen mineraalhuishouding, daar naar Nederland is ondoenlijk. Het kostte bij de bouw van de Ocean dan ook best wat tijd om het water uiteindelijk visgereed te krijgen. De koralen die het water verschonen hebben veel tijd nodig gehad om het troebele ondoorzichtige water te schonen. In de Ocean wordt gebruik gemaakt van echte levende organismen, maar ook van plastic varianten, als je het niet weet zie je het ook niet.
Als je langs het bassin van de haaien loopt lijkt het niet groot, maar aan de achterkant zie je dat het er opeens heel anders uit ziet. De verzorgers hebben de haaien geleerd dat ze hun voedsel ieder op een andere plek aan de rand van het bassin ontvangen. Waarom? Men is eigenlijk niet zo bang dat de haaien mensen of haaien aanvallen, veel meer angst hebben ze dat de haaien in de stress raken waardoor ze bijvoorbeeld een hartaanval krijgen. Achter de schermen is er een ziekenhuis en quarantaine ruimte, maar verpleging van een hartaanval bij een haai… De arendroggen, die stealth- achtige platvissen in het laatste bassin, laten zich in gevangenschap maar moeilijk voortplanten toch is het in Burgers gelukt.
En al deze vissen moeten natuurlijk eten en daarvoor is het restaurant (eigenlijk een keuken) ingericht.

Na de rondleiding was er de mogelijkheid om de overige dieren te bekijken. En ja voor de kinderen waren dat natuurlijk ook hoogtepunten:de giraf, de leeuw, de baby aap, een pelikaan op een ijzerdraadje, stokstaartjes. Teveel om zo even op te noemen. En uiteindelijk moe maar zeer voldaan naar huis.

2013-26-Burgers Zoo