8 Workshop Portretfotografie

Kijken, kiezen: klikken

27 februari is het zover, even bekruipt me het gevoel dat we een workshop urbex fotografie hebben. We worden namelijk binnengelaten in een leegstaand pand waar Bram Jonker zijn studio huurt. Anti kraak is geweldig als je naast je werk nog een dergelijke gave hobby hebt.

Met een mannetje of tien gaan we aan de slag. Eerst door de theorie bijten. Bram heeft daar terecht de nadruk op liggen. Bewust ligt hier overigens niet de nadruk op de technische zaken als ISO, diafragma of sluitertijd. Wel op hoe maak ik een mooie foto. Compositie, Rembrandt of Vermeer licht. Let op die ogen hè, als je ze iets naar boven laat kijken lijken ze door het vrijkomende oogwit aan de onderkant van de iris nóg groter.

Na een dik uur en een pauze mogen we met een heus model aan de slag. Als ware fuseliers staan we tegenover haar. Jongens, en meiden communiceer nu eens met je model! Dit blijkt een van de meest moeilijke dingen te zijn. Mooi om te zien dat bij de meesten van ons een groei zit in dit samenwerken en dat er ook een mooie opgaande lijn zit in de resultaten.

Nakaartend werd door een aantal van ons aangegeven dat we graag een vervolg willen. En dan meer begeleiding als we aan het werk zijn, technische tips over ISO, scherptediepte, brandpuntsafstanden en andere technieken.

Het was meer dan de moeite waard, Laurens, bedankt voor het organiseren!

2013-08-Portretfotografie