17 Genieten op de boerderij

Het is zaterdag 22 juni en 12.15 uur ik zit in de auto met de Tomtom ingesteld. Nog even snel een vriendin ophalen en de reis kan beginnen we gaan naar het Agrarisch Cultuurgoed in Voorst.
Naar deze dag hebben we echt uitgekeken want we gaan KOE KNUFFELEN, een activiteit van PV Futura.

Eenmaal aangekomen werden we door luid geblaf begroet door Kenzo de hond en niet veel later ook door Mitch, die steeds zijn speeltje neerlegt en wacht tot je het weggooit.

Met een kop koffie/thee en koek worden we hartelijk ontvangen door onze gastvrouwen. Als iedereen is binnen gedruppeld krijgen we een korte uitleg over de boerderij en wat ze doen.

Na de MKZ crisis is de boerderij opgesteld voor het publiek met als doel het imago van de agrarische sector sterk te verbeteren. Men laat zien dat er verantwoord geproduceerd wordt, waarbij respect voor mens, dier en natuur centraal staat. Het koe knuffelen is daar uiteindelijk bijgekomen vooral om mensen kennis te maken met deze oerdieren. Maar voor een leuk kinderfeestje kan je er ook terecht. Daarnaast zijn ze een zorgboerderij met de naam Hof Noord Empe.

Met een warme kop koffie/thee in de hand volgt de belangrijkste uitleg “de taal van de koe” oftewel de Koemunicatie zodat je kan zien of ze iets fijn vindt of niet. Want vergeet niet je gaat tegen een dier aanliggen van ongeveer 700kg, de koeien hebben trouwens een heerlijke warme temperatuur van 39 graden. Als de koe geniet van het knuffelen zal zij het in dankbaarheid aanvaarden en met een beetje geluk knuffelt ze je terug.

Na de introductie kunnen we rubberlaarzen uitzoeken en hijsen we ons in een (belastingdienst) blauwe overal met een rode boeren zakdoek. Zodra iedereen de bedrijfskleding aanheeft gaan we een groepsfoto maken en dan begint de rondleiding en maken we kennis met het bedrijf.
De veel te schattige kalfjes staan of liggen op een heerlijk bedje van stro…en wat zijn ze lief. Ze knabbelen aan je overal maar ook het lange haar vn sommige dames is erg in trek bij ze en dan niet vergeten het gesabbel aan je hand.
Lucifer de rode kat kwam even om de hoek kijken en inspecteerde van bovenaf wie er nu weer voor een knuffelsessie waren gekomen.
Daarna hebben we de volautomatische melkmachine bekeken en uitleg gehad. De koeien lopen daar zelf naartoe en de machine doet de rest, uiers worden schoongemaakt en het melkstel vindt de weg naar de spenen geheel uit zichzelf…..voor de boer een enorme uitkomst.
De koe draagt een halsband met chip en daarop staan al haar gegevens en worden de nieuwe gegevens, zoals gewicht, hoeveelheid gegeven melk en aantal keren dat ze is gemolken doorgestuurd naar het systeem en dat alles volautomatisch.

En dan is het eindelijk zo ver we worden losgelaten om te gaan KOE KNUFFELEN. Helaas kunnen we niet naar buiten de regen gooit roet in het eten want het komt met bakken de lucht uit. In de stal heerst rust met uitzondering van hier en daar een loeiende koe, mens en dier lopen gemoedelijk door elkaar. Ik heb besloten om een staande koe te knuffelen en ze genoot ervan want ze stopte haar kop onder mijn oksel en ze was relaxed. De meeste gaan naast een al liggende koe zitten, eerst even rustig kennismaken om er vervolgens lekker tegenaan te kruipen.
Sommige koeien genieten zo van het knuffelen dat ze reageren als een spinnende kat…alleen is het geluid een stukje zwaarder, ik wist niet dat een koe dat kon. Als ze echt in haar element is en zichzelf helemaal laat gaan legt ze haar kop op je schoot om gewoon lekker in slaap te vallen. Geloof me in ruststand is zo’n koeienkop best zwaar.
Eenmaal uit geknuffeld kon je de tuin bekijken maar we hebben een bezoekje gebracht aan Billy the Kid, dit is een 14 jarige stier van +/- 1400 kg. Billy is mega groot en als hij het op z’n heupen heeft en je een kopstoot geeft kan het zijn dat je 3 meter verder ligt…gelukkig stond hij achter een behoorlijk hekwerk.
Sommige mensen doen mee aan de sessie trekkerbehendigheid…in het wei achter het stuur van de trekker en proberen om zo snel mogelijk het parcours af te leggen en zo te zien best zwaar werk.
Helaas komt er uiteindelijk een eind aan deze geweldige KOE KNUFFEL middag, deze sluiten we af met een heerlijk koffielikeurtje het “Voorsternaartje”.
We nemen afscheid van de gastvrouwen en de boer, iedereen stapt weer in zijn/haar auto en gaat met een voldaan gevoel huiswaarts. Een beestachtige relaxte middag om zeker niet te vergeten en voor herhaling vatbaar.

Door Anita Peters

2013-17-genieten-op-de-boerderij