21 augustus 2013,
Om half elf waren alle 20 deelnemers aanwezig en konden we een plekje gaan zoeken in de stoomtrein. De één wilde vooraan zitten en de ander helemaal achteraan. Nadat iedereen een voor hen geschikte plek had gevonden, kwam de trein in beweging. Het is wel een bijzondere ervaring. In de trein lagen ook nog hele oude reiskoffers, het was echt leuk om te zien hoeveel de vrijwilligers van VSM voor hun hobby over hebben.
Na de nodige stops bij de overgangen kwamen we dan aan bij Station Beekbergen.
Omdat er geen omroepinstallatie is in de stoomtrein kwamen de conducteurs door de trein lopen met de melding: Volgend station is station Beekbergen. Zo grappig.
Eenmaal in Beekbergen zagen we de oude bus al staan, die ons de rest van de dag zou vervoeren.
Nadat iedereen had plaats genomen in de bus gingen we richting papierfabriek de Middelste Molen.
Hier werden we verrast met een heerlijk kop koffie. We kregen een video te zien over hoe het papier gemaakt werd in de Middelste Molen. Nadat we deze film hadden bekeken, mochten we naar de fabriek zelf. Hier waren diverse mensen aan het werk. In de fabriek werken alleen maar vrijwilligers. Ze vertelden enthousiast wat ze daar aan het doen waren.
Daarnaast was er ook nog een papierwinkel. Hier hadden ze veel verschillende soorten papier liggen wat ze in de fabriek gemaakt hadden. Het was een soort vloeipapier.
Men gebruikt van alles om in het papier te verwerken. Zoals spijkerbroeken, linnen, vlas tot afgekeurd geld en olifantenpoep.
Het mooie van deze fabriek is dat het helemaal werkt op de kracht van de watermolen.
Na ruim een uur hier te hebben doorgebracht vertrokken we richting de Groote Modderkolk, een zorgboerderij. De chauffeur heeft effe snel geteld of iedereen aanwezig was. Hij ging rijden.
Eenmaal bij de Groote Modderkolk kwamen we erachter dat er nog mensen waren achtergebleven bij De Middelste Molen. De chauffeur kon ons snel melden dat deze mensen, de fam. Bol, met een auto werden nagebracht.
De groep werd in tweeën gesplitst. De ene groep kreeg een rondleiding, de andere een lunch. Daarna werd er gewisseld.
De Groote Modderkolk is een zorgboerderij waar 10 mensen met een beperking wonen, daarnaast komen dagelijks 15 mensen met een beperking daar werken. Het is een fokboerderij van de Brandrode runderen. Dit was een met uitsterven bedreigd ras. Natuurmonumenten heeft de laatste 65 koeien opgekocht en zijn daarmee gaan fokken. Naast deze bezigheid hebben ze ook een boomgaard en een kleine horecavoorziening met terras.
Rond kwart over twee gingen we met de bus richting Museum Ruitersmolen in Beekbergen.
Nu zat wel iedereen in de bus! Bij de Ruitersmolen kregen we een rondleiding.
De Ruitersmolen was van oorsprong ook een papiermolen. Rond 1850 is deze molen omgebouwd tot korenmolen. De molen is kort daarna afgebrand.
Rond 1950 zijn ze beginnen met de restauratie van deze molen. Op de eerste verdieping kan je nog zien hoe ze daar papier maakten, de beneden verdieping is ingericht als korenmolen.
Ook deze werken helemaal op de waterkracht.
Na deze rondleiding liepen we langs de Beekbergse beek naar de Tullekensmolen.
De gids vertelde ons veel over het bestaan van de Beekbergse Beek. Zo zitten er bijvoorbeeld vistrapjes in om het niveauverschil te overbruggen. In totaal overbruggen ze 5 meter hoogteverschil.
Zo kwamen we uiteindelijk bij de Tullekensmolen.
Dit museum is een Ford Museum geworden. Dhr. Bredenoort, jawel van de Bredenoort aggregaten, heeft deze locatie gekocht. Heeft het helemaal opgeknapt en een supermooie tuin aangelegd, achter de plantenverkoop. Van de weg af niet te zien dat er zo’n mooie tuin achter ligt!
In het museum staan allemaal oude Fords.
Dhr. Bredenoort kon heel enthousiast vertellen over het ontstaan van de Ford.
Hij liep ook rond om vragen te beantwoorden. Er stond ook nog een hele oude brandweerauto, uiteraard ook een Ford. De kinderen van Robert Bol wilden graag de sirene horen van de oude brandweerauto. Daar moest je heel hard draaien om geluid uit te krijgen. Ze hebben er geluid uit gekregen!!
Rond half vijf bracht de bus ons weer naar Apeldoorn. Het was een mooie dag!