2019-02 Stedentrip Napels

Op vrijdagmorgen 27 september verzamelen zich 48 personen om 02.00 uur bij Josine bij Malkenschoten voor de stedentrip naar Napels. Met de bus richting Schiphol, vliegen om 06.15 uur en om 08.25 landen in Napels. Daar stond een bus met gids ons op te wachten om ons naar het hotel te brengen en door de gids werd onderweg wat over Napels verteld. We logeren in het B&B hotel Napoli in een zeer mooie kamer aan het Plaza Garibaldi. Daar opfrissen en jassen en lange broeken uit want het is er 27 graden, koffers in depot opslaan en je kunt zelf al Napels verkennen. Onderweg kom je geregeld mensen tegen uit de bus dus even praten en leuke ideeën uitwisselen. Mensen die zich hadden opgegeven voor de fietstour door Napels vertrekken al om 10.30 uur voor een 3 uur durende fietstocht highlights Napels. Om 14.00 uur verzamelen voor de stadswandeling met gids door o.a. historisch Napels en het kerststraatje. Onderweg een leuke uitleg van de Nederlands sprekende gidsen Iris en Peppe. Wat erg opvalt onderweg is overal auto’s, scooters ook in naar onze ideeën wandelgebieden, waslijnen, veel rokende mensen, afval bij verzamelpunten, bijna alle auto’s aan voor-, zij- en achterkant beschadigd, overal files in verkeer, veel buitenleven op pleinen en terrassen, verse pizza’s en doorlopend hoor je sirenes. Het lijkt op een georganiseerde chaos. Een stad van geloof en bijgeloof, verering van allerlei mensen en goden en nog steeds Maradona; deze heeft ze twee maal kampioen van heel Italië gemaakt, waardoor ze beter waren dan het noorden van Italië. Alsof dat nog niet genoeg was voor deze dag kon je, als je je had opgegeven nog deelnemen aan de streetfoodtour in een ander deel van Napels genieten van heerlijke gerechten en drankjes. We gingen eerst met de metro naar een zeer mooi metrostation bij Toledo, dan een stukje wandelen en dan met kabeltreintje naar boven, waar als je op tijd en geluk had genieten van een mooie zonsondergang met uitzicht op een oplichtend en roze kleurend Napels bij het kasteel Sant’Elmo. Dit is een fort in de vorm van een 6 puntige ster, welke door de Spanjaarden is gebouwd met tufsteen uit de slotgracht. Na de stadswandeling kon je Napels nog verder voor jezelf verkennen en lekker ergens eten en drinken.

Zaterdag een vol programma. 1e groep ontbijten om 08.00 uur, 2e groep om 08.45 uur en dan om 09.30 uur met de bus richting Vesuvius. Daar een klim te voet van plusminus 20 minuten gemaakt met als beloning een blik in de krater van de Vesuvius en genieten van een mooi uitzicht. Dan weer naar beneden naar de bus om naar Pompeï te gaan. Daar konden we zelf aan de hand van een plattegrond het hele (grote) terrein verkennen. Lopend door nauwe straatjes waar je nog de karrenwielsporen in de wegen zag en de grote stenen op de weg (om die over te steken zonder natte voeten te krijgen. Ze hadden al een heel mooi afwateringssysteem, de huizen, het grote en zeer drukke oude marktplein, het amfitheater, gipsafgietsels van mensen en dieren, die in allerlei houdingen zijn overvallen door de gifwolk bij de uitbarsting waar ze binnen een seconde aan overleden zijn en vervolgens zijn bedolven door as, stof en lava. Nadat iedereen weer op tijd bij de bus was op naar het volgende georganiseerde uitstapje nl. naar wijngaard Sorrentino Vini, welke vlakbij de Vesuvius ligt op een hoogte tussen 200 en 600 meter op de zeer vruchtbare vulkanische grond, waar allerlei mineralen in de grond zitten en de zon en wind zorgen op een 37 hectare wijngaard voor heerlijke verschillende soorten wijnen. Daar nog een diner met heerlijke verse verwerkte tomaten en andere groentes, pasta’s en 6 verschillende bijpassende wijnen genuttigd. Dan in de loop van de avond weer voldaan terug naar het hotel naar het overvolle en drukke Napels. Als je nog energie over had kon je zelf daarna je nog in het avond- en nachtleven van Napels storten.

Zondag zelfde ritueel met ontbijt en om 09.30 uur weer een leuke excursie nl. eerst met de bus richting Salerno vervolgens een boottocht langs de kust naar Amalfi. Hierbij varen we langs een aantal zeer mooi gelegen dorpjes welke tegen de rotsen zijn gebouwd. Amalfi kon je voor jezelf gaan verkennen. Op het moment dat wij die bezochten startte net een bruiloft in de zeer mooie kerk onder het oog van de vele toeristen. In Amalfi heerlijk gegeten. Helaas was het toen alweer tijd voor de terugtocht met de boot naar langs de kust over een iets ruwere zee. Dan weer met de bus naar hotel. Daar de streetfoodtour goed bevallen was door de mensen die zich daar de eerste avond voor hadden opgegeven kregen mensen die alsnog wilden een herkansing om hier nog aan deel te nemen. Voor de overigen was dit een vrije avond om zelf op stap te gaan.

Op maandagmorgen ontbijten en je had nog tot 12.00 uur de tijd om Napels te verkennen. Een leuk kort uitstapje was nog om met de metro naar Toledo te gaan en daar via een hele andere uitstraling hebbende boulevard naar de haven te lopen en daar nog wat indrukken op te doen. Zo was er nog het mooie kasteel Nuovo aan de haven en de mooie winkelpassage Galleria Umberto. Volgens de Napolitanen mooier dan die van Milaan. Dan alweer uitchecken en richting vliegveld.

Al met al een zeer mooi lang intensief weekend met een leuke groep mensen. Veel indrukken opgedaan in een zeer aangename temperatuur en iets mindere gezonde lucht om in te ademen door de dampen van de vele auto’s en scooters in Napels. Bedankt voor de zeer goed georganiseerde trip.


Rob Brinkman