2018-32 Wandelen in Vaassen

Wandeling in Vaassen

Zaterdag 6 oktober 2018 heeft Wim van het Einde ons meegenomen op een interessante ontdekkingstocht in de omgeving van Vaassen en Niersen. We hadden de weergoden mee, want het was een mooie zonnige dag.

Hij nam ons mee langs enkele grafheuvels waar er zo’n 50 in totaal achter elkaar in een rechte lijn van ongeveer 6 kilometer liggen. Een grafheuvel is een door mensen opgeworpen heuvel waarin de resten van de overledenen werden bijgezet. Ooit lagen er duizenden van dit soort grafheuvels goed zichtbaar in het landschap. Tegenwoordig worden ze soms, zoals bij Epe en Vaassen, weer zichtbaar gemaakt.

We passeerden de Galgenberg bij Niersen waar veroordeelde criminelen werden opgehangen. De lichamen bleven hangen en moesten reizigers duidelijk maken dat men in Epe het recht serieus nam.

Vervolgens nam Wim ons mee naar het sprengengebied “de Motketel”.
De Motketel herbergt een uniek landschap met sprengkoppen dat op plaats 9 staat in de top 100 van belangrijke historische geografie. Het is van oorsprong een nat gebied waar de grondwaterstand behoorlijk hoog staat. In de 17e,18e en 19e eeuw groeven bewoners hier sprengkoppen, waarna ze het water via gegraven beken lieten wegstromen. Dat waren onder meer de Hartense Molenbeek, de Geelmolenbeek en de Rode Beek. Het water van deze beken werd gebruikt om watermolens mee te laten draaien. Zo stonden er ooit 17 watermolens langs deze beken die een mooie inkomstenbron vormden voor Vaassen.

Als laatste kregen we nog de Celtic fields (ook: raatakkers) te zien. Dat zijn kleine, min of meer vierkante of rechthoekige aaneensluitende akkers, zoals die vanaf de Late Bronstijd tot in de Romeinse tijd als landbouwsysteem werden gebruikt voor de verbouw van primitieve graansoorten als emmertarwe en spelt. In bossen en heidevelden zijn ze vaak nog heel goed te zien, zeker als je weet waar je kijken moet. De wallen zelf zijn na anderhalf millennium erosie vaak niet hoger dan een halve meter, maar de regelmaat van het patroon helpt bij het herkennen.

Al met al een zeer geslaagde middag!