2018-19 Happen en Trappen

Happen en Trappen ‘Verrukkelijke Veluwe’ zaterdag 30 juni 2018

De Veluwe (Germaans voor ‘braakliggend land’) is zo ongeveer “het grootste geheim van Nederland”. Het gebied vol geheimzinnige donkere bossen en spontane bronnen is ontstaan na de laatste ijstijd en kent qua schoonheid zijn weerga niet in Nederland.

Toen enige moment een uitnodiging van FUTURA in onze elektronische brievenbus viel om deel te nemen aan Happen en Trappen door dit prachtige gebied hebben we ons dan ook meteen ingeschreven. De kans dit historisch en landschappelijk unieke gebied op aangename wijze per fiets te herontdekken wilden mijn betere wederhelft en ik niet laten ontgaan. Ook onze vrienden en oud-Belastingdienstcollega’s Henk en Mieke waren meteen enthousiast om mee te doen. Na vele dagen en (slapeloze) nachten in grote en vaak ondragelijke spanning te hebben geleefd of we wel ingeloot zouden worden, kwam gelukkig op enig moment het verlossende bericht: we hoorden zowaar bij de 43 uitverkorenen!

Zo kon het gebeuren dat wij zaterdagmorgen 30 juni samen met vrienden Henk en Mieke ‘van huis uit’ per fiets de weg vonden naar Tullekensmolenweg in Lieren, waar bij pittoresk ‘Theehuis Bloem’ de tocht der tochten met koffie en gebak aanving.

Na uitleg en handen schudden gingen we, onder bezielende aanvoering van Christa en haar man “Ketting”, met 12 fietsers op weg naar ons eerste aanlegpunt in Empe.

Na een prachtige tocht, waarbij we o.a. Apeldoorns Kanaal – gegraven in 1825 ter stimulering economische ontwikkeling Apeldoorn – overstaken, arriveerden we ‘Bij De Hommel’. In dit landelijk gelegen om zijn streekproducten bekende etablissement, mochten we van een heerlijk voorgerecht genieten.

Vervolgens reden we dwars door een wonderschoon gebied zuidwaarts richting ‘De Luchte’. Een mooie oude herberg aan de IJssel en al sinds 1563 pleisterplaats voor hongerige en dorstige reizigers. Hier hebben we niet alleen van overheerlijke soep genoten, maar ook van een tot dat moment voor mij absoluut onbekend fenomeen nl. een ‘Babyshower’. De tamelijk opzichtig geklede ‘dames’ die hierbij aanwezig waren, trokken zodanig veel aandacht, dat ik mijn toch zeer smakelijke soep, bijna koud heb laten worden! Het bekende spreekwoord “De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend” was in ieder geval voor mij van toepassing.

Na al deze ‘lekkernijen’ doken we de Veluwe weer in om langs ‘s-Heren wegen naar de 17-eeuwse ‘papierstad’ Eerbeek te trappen voor ons hoofdgerecht in restaurant ‘de Brugkabouter’. “U heeft vrije keus van de menukaart”, zei de vrouw des huizes en dat was niet tegen dovenmansoren gezegd. Keuze te over en iedereen liet het zich dan ook goed smaken.

Na dit prima voedzaam diner fietsten we dwars door de ‘liederlijke Loenense bossen’ naar ons welverdiende toetje dat in ‘Landal Greenparks Heideheuvel’ uitgeserveerd werd en vanwaar ieder van ons zijn of haar weg naar thuis weer trachtte te vinden.

Een in alle opzichten heerlijke, zeer welgeslaagde dag was daarmee na in totaal zo’n 60 km fietsen, eten en drinken en vooral ook gezellig bijpraten en keuvelen met (oud) collega’s, rond 18.00 uur ten einde gekomen. Alles, zelfs het weer, was voortreffelijk!

Graag wil ik de organisatie hiervoor nogmaals bedanken. Op naar het volgende jaar!

Namens Mieke, Ria en Henk, Alex