2016-24 KNMI

PV Futura organiseerde weer een leuk uitje. Dit keer zijn we op woensdag 28 september naar de KNMI in De Bilt geweest.
Nadat we ons allemaal gelegitimeerd hadden en een gastbadge op onze kleding hadden bevestigd (overigens erg fijn met een magneetbevestigingssysteem i.p.v. een rot speldje die gaatjes veroorzaakt), werden we ontvangen met een kopje koffie. Vervolgens kregen we uitleg over het ontstaan van de KNMI, opgericht door de welbekende Buys Ballot en koning Willem III en de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Er werd van alles verteld door 3, zeer gepassioneerde, gepensioneerde mannen. Alle 3 hadden ze jaren bij de KNMI gewerkt.

Erg interessant was de uitleg over hoe bepaalde weersomstandigheden ontstaan onder invloed van de seizoenen, maar ook door de ontwikkelingen in de tijd en de oorzaken voor veranderingen veroorzaakt door de mens. De KNMI heeft weerstations over heel Nederland op de grond, in de lucht en op zee. Er zijn ook veel particuliere weerstations. Alle gegevens worden wereldwijd verzameld, maar ook gedeeld. In Engeland staat een soort van supercomputer die alles razendsnel kan verwerken. De tegenwoordige weersvoorspelling gaat dus vele malen sneller dan in het begin.

Vervolgens werden we in 2 kleinere groepen opgesplitst. 1 groep ging naar het museum en de andere ging naar het seismologie-gebouw in het park.

Het oorspronkelijke KNMI-gebouw werd jaren geleden veel te klein, maar gezien de bijzondere architectuur werd besloten dit gebouwtje te behouden en er een heel nieuw gebouw omheen te zetten. Dit kleine gebouw is nu een mini-museum waar ze allerlei oude instrumenten tentoongesteld hebben. Zo konden we bijvoorbeeld niet alleen grote oude barometers zien, maar ook het kleine vierkante exemplaar dat tegenwoordig gebruikt wordt. Het apparaat dat met een ballon de lucht in gestuurd wordt, om onder ander de luchtvochtigheid te meten, is nu ook vele malen kleiner.

Het seismologie-gebouw staat dichtbij in het park, maar is niet meer in gebruik. Om een goede registratie van trillingen in de aarde te meten moesten we 5 deuren door om binnen te komen. De muren zijn volledig geïsoleerd en de houten vloer is zwevend. De temperatuur binnen wordt in de zomer constant op 19 graden gehouden en in de winter op 14 graden. Ook hier weer hele oude meet apparatuur en die van jaren erna, die de kracht van een aardbeving konden weergeven.

Toen iedereen weer bij elkaar was stond een heerlijke lunch voor ons klaar. Vervolgens gingen we, weer in onze 2 groepen verdeeld, allemaal naar buiten waar een heleboel verschillende apparaturen staan opgesteld. Alles, maar dan ook alles, wordt opgemeten: de luchtvochtigheid, zonsterkte, mistdichtheid, windsnelheid, hoogte van de wolken, dikte van sneeuwlagen, noem maar op. De apparatuur voor meting van de hoeveelheid regen en de mistdichtheid (zoals ze bijvoorbeeld op Schiphol staan) worden allemaal bij de KNMI in de Bilt geijkt.

Nadat we binnen nog meer informatie kregen over de werking van de tectonische platen en de verspreiding/frequentie van aardbevingen over de hele wereld, werd het bezoek hier afgesloten. Erg veel informatie allemaal, maar erg interessant en op een leuke, humorvolle manier gebracht.

In eerste instantie zouden we hierna een rondleiding krijgen bij RTL, maar dat kon niet door gaan. In plaats hiervan reden we naar slot Zuylen bij Utrecht en konden we daar een paar consumpties nuttigen en op eigen gelegenheid wandelen in de kasteeltuin.

Mede gezien het voor september uitzonderlijke prachtige weer (voorspeld door de KNMI) hebben we weer een topdag gehad! Op naar ons volgende uitje……..voor nu bedankt Futura!

Irma van der Staal