2016-10 Workshop schilderen

PV Futura schildercursus

Met de komst van de lente was het dan eindelijk zover: de workshop schilderen met Simon van der Weerd.

We werden door Betty Pelamonia verwelkomd met heerlijke cake, koekjes en een drankje.

Simon begon mooi op tijd met de uitleg over het ontstaan van het stencil schilderen. Wat wij niet wisten, is dat het al stamt uit de middeleeuwen waar ze tekeningen en teksten op muren schreven.

In de jaren 80-90 werd graffiti populair. Artiesten spoten hun meesterwerken op gebouwen en openbare plaatsen. Omdat dit verboden werd, moest men iets bedenken om snel te kunnen werken. Zo zijn de stencils ontstaan. Vormen, letters en tekeningen werden uit papier of karton gesneden. Deze kon men op de muren houden en snel spuiten, zodat ze weg konden gaan voordat ze gepakt werden door de politie.
Met deze verandering is een nieuwe techniek van schilderen ontstaan; stencil schilderen en tamponeren. Wat wij op de geslaagde avond zelf hebben mogen leren.

We begonnen de workshop met het kiezen van een stencil en het kleuren van de achtergrond van ons schilderij. Daarna konden we 1 of meerdere stencils op ons schilderij tamponeren; een techniek waarbij de verf op het plateau gestempeld wordt.
G
aande weg de gezellige avond kwamen er verrassende effecten en talenten naar boven. Op de foto’s is een aantal fantastische eindresultaten te zien..

Al met al een geslaagde avond dankzij de goede organisatie van Betty Pelamonia.

 

Karen van de Pas