2014-13 Almere Oostvaarders plassen

16 mei 2014, vrijdagochtend, half negen.

Met een bus vol (oud)collega’s en partners naar Almere.

Een schitterende meidag, dat had al niet mooier gekund. Zonder onze vaste chauffeur, die heerlijk op de Filipijnen zit, maar met een goede vervanger rijden we vlotjes naar Almere om midden in het centrum bij “Anno” van de koffie met gebak te genieten.

In drie groepen is het daarna onder begeleiding van een gids rondkijken en genieten van het mooie nieuwe centrum van Almere.

De totale opzet is naar idee van Rem Koolhaas die op deze vlakke zeebodem een glooiend landschap creëerde met ondergronds de ruime parkeergelegenheid en de doorgaande weg. Op de begane grond zijn de winkels en horeca te vinden met daarboven weer bewoning. Die bewoning merkt nauwelijks dat ze hoog wonen want er liggen gewoon parkjes en tuintjes en dat levert toch mooie plekjes midden in de stad op.

Met name het speelse centrale deel  (van de architect Christian de Potzamparc  had ik even opgezocht) valt bij velen in de smaak. Ook het flatgebouw de Wave valt met zijn typisch verspringende gevel erg op. De schouwburg aan het Weerwater ook weer een bijzonder gebouw met veel  licht en lange, witte rechte gangen.  Voor de liefhebbers valt er veel te zien. De prachtige ruime bibliotheek en daarnaast het stadhuis van Cees Dam. Zo kan ik wel doorgaan maar dan wordt het verhaal helemaal te lang.

Na de wandeling terug bij Anno een heerlijke lunch gehad om daarna allemaal nog even lekker te chillen in de zon.

Om half twee rijden we richting Lelystad naar het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Ook hier gaan we weer met een gids op stap in een prachtig stuk nieuwe natuur. We krijgen een grote hoeveelheid weetjes over ons heen van ontwikkelingsfasen in de natuur tot de hiërarchie bij het laten vallen van de paardenvijgen. Gelukkig zijn het niet alleen weetjes, er is gelukkig ook veel te zien waarbij de grote grazers de meeste aandacht krijgen.   We lopen tussen de Konikpaarden  en ganzen naar de observatie hut de Zeearend van waaraf je over de grote grasvlaktes enorme hoeveelheden herten en Heckrunderen kunt zien. Op de terugweg lopen we nog langs een drietal hoogbejaarde hindes die al ver in de twintig zijn en zich ook niets meer van ons aantrekken.

Veel te snel zijn we weer terug bij het bezoekerscentrum waar we nog even in de zon genieten waarna het weer richting Apeldoorn gaat. Onderweg mogen we ons in de polder nog even vergapen aan de grote hoeveelheid ooievaars, in één lichtmast langs de weg telden we acht verschillende nesten.

Rond halfzes werden we veilig bij Malkenschoten afgeleverd en hadden we er alweer een prachtig Futura-dagje op zitten. PeeVee bedankt.

 

Paul Didden

 

2014-13 Oostvaardersplassen