2014-02 Reisverslag Madrid

September 2014.

Op 12 september in alle vroegte vertrokken we met de bus naar Rotterdam om te vliegen naar Madrid voor een weekend.  Iedereen was nog wat slaperig en het was daardoor stil in de bus.
Om half vijf kwamen we aan op vliegveld Rotterdam, we moesten wachten totdat we konden inchecken.
De andere groep van Laurens was inmiddels ook gearriveerd.
Het vliegtuig vertrok op tijd naar Madrid en we kwamen daar om half tien aan op het vliegveld Madrid Barajas Airport.
Na even wachten op de koffers  stond de gids ons al op te wachten in de aankomsthal om ons mee te nemen voor de panoramic city tour.
Zij liet ons de high lights van de stad Madrid zien zodat we al een aardige indruk kregen van deze mooie stad.
Zo rond 13:00 uur kwamen we aan in het NH Madrid Zurbano dit ligt in de Madrileense wijk Chamberi, op 100 meter van de Paseo de la Castellana Boulevard. Voor de komende dagen was dit ons onderkomen.
We moesten  even wachten voordat alle kamers klaar waren.
Maar al gauw hadden we de sleutel van de kamer, en gingen we ons eerst even installeren en wat opfrissen en omkleden, want de temperatuur in Madrid was heerlijk. 
Even wat te drinken gehaald bij de supermarkt en op pad met de metro, dat was eerst even puzzelen voordat we dat helemaal doorhadden. We stapten uit bij metrohalte Principe Pio.
Daar waren verscheidene restaurantjes en het zag er gezellig uit.
We kwamen terecht bij restaurant Las Cubas waar je heerlijke tapas kon eten.
lekker met een glaasje wijn erbij hebben we genoten.
Na een voldaan gevoel zo die eerste dag hebben we het hotel maar eens opgezocht
want het was een lange dag geweest.

Op zaterdag om half tien aan het ontbijt, in het restaurant van het NH Madrid Zurbano worden internationale gerechten geserveerd, inclusief een gezond ontbijt.
Na het ontbijt zouden we de stad verder gaan verkennen, het plan was om naar het Retiro park te gaan.  
Wij gingen samen met Leonie en Mark met de metro naar het Retiro park.
Het is een prachtig park straatmuzikanten, portretschilders en waarzeggers amuseren het publiek.
We zochten het Palacio de Cristal op (kristallen paleis), het is een  ontwerp van 1887 en het werd gebouwd om tropische planten uit de Filipijnen tentoon te stellen. Het ijzeren geraamte staat op een bakstenen voet. Dit paleis is ook bekend omwille van haar weerspiegeling in de vijver.
Binnen in dit gebouw staan nu geen tropische planten meer maar heerlijke schommelstoelen waar je kan relaxen en eventueel een boek lezen, die hingen ook aan deze stoelen.

Daarna even lekker door de stad gelopen op zoek naar de Gourmet experience in het El Corte Ingles
De negende verdieping is opgedeeld in twee ruimtes; een supermarkt (Wijn verkochten ze daar van
€ 2755,60 vonden we toch te veel!!!!) met Gourmet producten en aan de andere kant kun je een reeks aan kleine restaurantjes vinden die alle verschillende soorten keukens aanbieden, dus tevens daar maar even een hapje gegeten.
Vanaf de negende verdieping had je een prachtig uitzicht over Madrid.

Van daaruit gewandeld naar Het Koninklijk Paleis van Madrid: Palacio Real) is het werkpaleis van de (huidige) koning van Spanje. Met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers, is het grootste koninklijke paleis in Europa.
De houten luiken voor de ramen hadden al heel lang geen likje verf meer gehad, daarvan zag je dat de staat van onderhoud wel beter kon.
komt dit door de crisis die ook in Spanje erg heeft toegeslagen?

Op zondag zijn we naar de markt El Rasto gegaan, El Rasto is eerder een brocantemarkt te noemen, want je kunt er ook veel waardevolle spullen kopen. Ook al koop je niets, de sfeer proeven op deze markt is zeker de moeite waard. Tussen Plaza de Cascorro en Calle Embajadorres strekt zich een kilometerslang lint uit van ca. 3500 kraampjes – de Amsterdamse Albert Cuyp valt erbij in het niet. Wat je ook zoekt, ga naar El Rastro en je vindt het. Zowel op de markt zelf als in de zijstraten vindt u talloze cafés, tapasbars en restaurantjes. Het was er ontzettend druk en we hebben daar heerlijk rondgesnuffeld.

Later  naar het Plaza Mayor om daar in de buurt even een klein hapje te eten en te drinken.
Het Plaza Mayor is aangelegd tijdens de Habsburgse periode en is een centraal gelegen plein in de stad Madrid, Spanje. Het Plaza Mayor is de locatie geweest van vele verschillende activiteiten, zoals markten, stierenvechten, voetbalwedstrijden en publieke executies.
We hebben daar heerlijke patatas Bravas gegeten, (Patatas bravas (aardappelen in een pittige tomatensaus), ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie).
In de omgeving is het een gezellige drukte waar verschillende straatartiesten hun kunsten laten zien.

Het Museo del Prado natuurlijk ook nog even bezoeken, helaas hadden we maar een korte tijd, we dachten dat het tot 20:00 uur open was maar dit bleek tot 19:00 uur en als je in een half uur 45.000 m² moet gaan bekijken dat lukt je nooit dus het was maar van korte duur.
De laatste avond wederom gegeten in ons inmiddels favoriete restaurant Las Cubas .

Maandag was helaas de laatste ochtend dat we nog even tijd hadden om van Madrid te genieten voordat we  terug zouden vliegen naar Rotterdam.
Even lekker een Starbucks koffie gehaald en die op een bankje in de zon genuttigd.

Het was een hele fijne reis die goed verzorgd en georganiseerd was door Comesta reizen.
Wij hebben genoten.

Stephan Schaling & Ans Seynaeve
madrid 2014